Musisz mi zaufać, kiedy raz spróbujesz, trudno będzie ci poprzestać na jednym.
To bardzo popularne danie tureckie jest naprawdę zdrowe i smaczne. Przepis jest w stu procentach wegański i banalnie prosty.

Mercimek köftesi (kotleciki z soczewicy)

To idealna letnia potrawa do umieszczenia na stole jako zakąska, dodatek do dań grillowych albo jako lekki obiad czy kolacja. Świetnie sprawdzi się jako posiłek w pracy, danie dla gości, którzy nie boją się nowości. Kotleciki z soczewicy są tradycyjnie jedzone z sałatą i wyciśniętym sokiem z cytryny.
kotleciki z soczewicy czyli mercimek köftesi
Składniki na dość sporą porcję
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki kaszy kus kus
3,5 szklanki wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
ostra papryka w płatkach
kumin
8 łyżek oliwy z oliwek
mała cebula
sporo natki pietruszki
szczypiorek

  1. Soczewicę dobrze przepłucz i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem aż wchłonie prawie całą wodę, ok 10-15min. Dosyp kaszę, sól, szczyptę kuminu, wymieszaj, przykryj pokrywką, wyłącz palnik. Zostaw na jakiś czas by kasza wchłonęła wodę. Ok. 15-20min.
  2. Odkryj garnek, przemieszaj i przestudź.
  3. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj paprykę i lekko przesmaż.
  4. Pokrój na drobno natkę pietruszki i szczypiorek.
  5. Połącz przestudzoną soczewicę z kaszą, cebulę z przecierem, oliwą i papryką, sok z cytryny, posiekaną zieleninę. Wyrób dłonią na gładką masę. Jeśli trzeba dopraw.
  6. Wilgotną dłonią formuj kotleciki. Żeby uzyskać kształt jak na zdjęciach musisz ścisnąć porcję masy w dłoni pomiędzy palcami.
  7. Odstaw do lodówki, żeby się przegryzły albo jedz od razu jeśli nie możesz się doczekać. Skrop każdy kotlecik cytryną i zawijaj je w liście sałaty. Smacznego!

Tipy

Jeżeli masz możliwość użyj kaszy pełnoziarnistej, ma bardziej intensywny smak.

Zamiast 2 łyżek koncentratu pomidorowego możesz użyć łyżkę koncentratu paprykowego i łyżkę pomidorowego. Wówczas nie dodawaj już papryki w proszku. Zwróć uwagę, czy przecier nie jest ostry, jeśli tak pomiń dodatek ostrej papryki.

W trakcie wyrabiania na gładką masę sprawdzaj smak, dodaj soli, kuminu, przecieru, papryki jeśli czujesz że będzie ci lepiej smakowało.

Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i im więcej oliwy dodasz tym będzie smaczniejsze. Widziałam przepisy do których się jej nie dodaje, ale osobiście bardziej smakuje mi wersja bardziej kaloryczna. Nie bój się dodać dużo zieleniny, ona nadaje smak i naprawdę dobrze się komponuje. Koniecznie jedz z sałatą. Trzymaj w lodówce do 2-3 dni.