Mercimek çorbası czyli zupa z czerwonej soczewicy

Strona głównaKuchniaMercimek çorbası czyli zupa z czerwonej soczewicy

To najpopularniejsza zupa turecka. Najlepiej smakuje z chlebem. Jest gotowa w 25 minut. Idealna na szybki obiad lub kolację. Zupa z soczewicy doskonale rozgrzewa i syci.

Składniki na 2 porcje (na litrowy garnek):

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • mała marchewka lub 1/2 średniej
  • mała cebula 1/2 średniej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka naturalnej przyprawy do zup (lub 1/2 kostki rosołowej, 3 łyżeczki bulionu ze słoika)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ostra papryka
  • 3,5 szklanki wody

zupa z czerwonej soczewicy

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i krótko podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować przez 10 minut.

Dodać przepłukaną soczewicę, gotować kolejne 10 minut.

Koncentrat podsmażyć na pozostałej oliwie i dodać do zupy. Wszytko zmiksować. W razie braku blendera można przetrzeć zupę przez sitko.

Rada

Można zrezygnować z oleju i nie podsmażać cebuli, a jedynie ją ugotować. Nie rezygnowałabym jednak ze smażenia koncentratu, smakuje znacznie lepiej. Zupa z czerwonej soczewicy będzie równie smaczna jeśli doda się przecier bez podsmażania, tylko wówczas trzeba go pogotować z zupą przynajmniej 2 minuty.

2020-01-07T20:45:43+01:00By |0 komentarzy

About the Author:

Zostaw komentarz

Go to Top