Szybki makaron z pieczarkami gotowy jest w 15 minut, jeśli pracujesz wolniej to w 20. Danie idealne dla początkujących kucharzy, studentów i każdego kto ma mało czasu albo siły do gotowania. Tanie i nieskomplikowane.

Składniki (1 porcja):

  • kilka pieczarek
  • porcja makaronu pełnoziarnistego (ile zjesz)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo oleju rzepakowego w kryzysie)
  • mała cebulka/pół średniej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego lub 1/2 ząbka świeżego
  • odrobina ostrej papryki i trochę więcej słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
  • woda w ilości by przykryła składniki
  • patelnia z pokrywką

szybki makaron z pieczarkami

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i drugą łyżkę oliwy, krótko podsmaż. Dodaj surowy makaron.

szybki makaron z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj przyprawy, zalej wodą. Wlej tyle wody żeby przykryła składniki. Zwiększ płomień, zagotuj pod przykryciem, zmniejsz moc i trzymaj tak ok. 7 minut od zagotowania. Kiedy odkryjesz i stwierdzisz że wody jest za dużo, nie przykrywaj już, potrzymaj na ogniu i woda wyparuje. I odwrotnie, jeśli wody było za mało i chcesz miększy makaron to dolej i niech się dalej gotuje.

Dodaj przyprawy, zalej wodą. Wlej tyle wody żeby przykryła składniki. Przykryj pokrywką. Zwiększ płomień, zagotuj, zmniejsz moc i trzymaj tak ok. 7 minut od zagotowania. Pilnuj żeby nie kipiało. Kiedy odkryjesz i stwierdzisz że wody jest za dużo to nic, potrzymaj na ogniu i wyparuje. I odwrotnie, jeśli wody było za mało i chcesz miększy makaron to dolej i niech się dalej gotuje. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i dosól jeszcze w razie konieczności.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i dosól jeszcze w razie konieczności.