Szybki makaron z pieczarkami gotowy jest w 15 minut, jeśli pracujesz wolniej to w 20. Danie idealne dla początkujących kucharzy, studentów i każdego kto ma mało czasu albo siły do gotowania. Tanie i nieskomplikowane.
Składniki (1 porcja):
- kilka pieczarek
- porcja makaronu pełnoziarnistego (ile zjesz)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (albo oleju rzepakowego w kryzysie)
- mała cebulka/pół średniej
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego lub 1/2 ząbka świeżego
- odrobina ostrej papryki i trochę więcej słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
- woda w ilości by przykryła składniki
- patelnia z pokrywką
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i drugą łyżkę oliwy, krótko podsmaż. Dodaj surowy makaron.
Dodaj przyprawy, zalej wodą. Wlej tyle wody żeby przykryła składniki. Zwiększ płomień, zagotuj pod przykryciem, zmniejsz moc i trzymaj tak ok. 7 minut od zagotowania. Kiedy odkryjesz i stwierdzisz że wody jest za dużo, nie przykrywaj już, potrzymaj na ogniu i woda wyparuje. I odwrotnie, jeśli wody było za mało i chcesz miększy makaron to dolej i niech się dalej gotuje.
Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i dosól jeszcze w razie konieczności.
Zostaw komentarz