Ciąg dalszy dań z pieczarek. Pomyślałam, że będę robić cykle z daniami z podobnych składników. Wiem dobrze jak często jedzenie się marnuje bo nie wiadomo co zrobić z tym co zostało. Jeśli kupisz pieczarki i nie zużyjesz wszystkich na raz to proszę bardzo. Mam kilka prostych i szybkich przepisów.

Długo nie jadłam pęczaku chociaż go uwielbiam. Najpierw miał za duży indeks glikemiczny, potem za dużo węglowodanów, a na samym końcu przeszkadzał mi gluten i wzdęcia. Dzisiaj już nic mi nie przeszkadza. Jest tani, smaczny i zdrowy!

Pęczak jem z jogurtem greckim, tak się nauczyłam w Turcji i bardzo mi takie połączenie odpowiada.

Składniki (1 porcja dla bardzo głodnego albo 2 normalne)

  • 1/2 szklanki przepłukanego pęczaku
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • po szczypcie pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku granulowanego
  • kilka pieczarek
  • mała cebulka lub 1/2 średniej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo innego oleju do smażenia
  • patelnia z pokrywką
  • jogurt grecki (niekoniecznie)

Szybki pęczak z pieczarkami

Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w ćwiartki, marchew w paseczki. Cebulę zeszklij na łyżce oliwy, dodaj pieczarki i drugą łyżkę oleju, podsmaż.

Szybki pęczak z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj pęczak, przyprawy, wodę, przykryj pokrywką. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz moc palnika by nie kipiało. Gotuj 20 minut pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie wodę danie jest gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

Szybki pęczak z pieczarkami

 

 

 

Szybki pęczak z pieczarkami

możesz podać z jogurtem greckim.

Możesz zrobić większą porcję dla całej rodziny albo dla siebie by mieć na drugi dzień.