Turecki menemen czyli jajecznica z warzywami

Strona głównaBez kategorii, KuchniaTurecki menemen czyli jajecznica z warzywami

Menemen jest tradycyjną potrawą śniadaniową w Turcji. Robi się go długich, cieniutkich, zielonych papryczek. Czasami można niechcący dodać ostrą papryczkę, ostre i słodkie są nieraz nie do rozróżnienia i czasami mieszają się w sklepach. Wówczas mamy w naszym menemenie niespodziankę i zjadamy bardzo dużo chleba dla złagodzenia ostrości. Jakoś trzeba sobie radzić! Cebula jest kwestią gustu. Większość ludzi jej nie dodaje. Menemen jest pierwszą turecką potrawą, w której się zakochałam od pierwszego spróbowania. Długo bałam się ją przyrządzać, zawsze psułam wygląd i wychodziła mi brunatna papka. W końcu nauczyłam się cierpliwości i menemen wychodzi idealnie.

Tipy:

Nie warto przesadzać z ilością warzyw.

Nie należy skąpić oliwy.

Warzywa można przyrządzić dzień wcześniej.

Składniki na 2 porcje

  • 2 jajka
  • średnia czerwona papryka
  • mała cebula
  • kilka pomidorów koktajlowych lub jeden średni
  • oliwa z oliwek
  • sól

1. Pokrój drobniutko paprykę, cebulę i pomidorki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj paprykę i duś razem aż warzywa zmiękną.

 

 

 

 

 

 

 

2. Dodaj pokrojone drobno pomidory. Jeżeli używasz pomidorów koktajlowych nie trzeba obierać ich ze skórki, przy dużych jest to konieczne. Duś na małym ogniu aż warzywa się uduszą a woda wyparuje.

 

 

 

 

 

 

3. Wbij rozbełtane uprzednio jajka, dodaj sól. Nie mieszaj. Poczekaj aż jajka częściowo się zetną, wówczas można je delikatnie przemieszać. Trzymaj menemen na ogniu aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek.

Wersja wegańska:
https://www.jedzenieintuicyjne.pl/weganski-menemen/
By |2019-07-20T12:51:35+02:007 lipca, 2019|0 komentarzy

About the Author:

Zostaw komentarz