Menemen jest tradycyjną potrawą śniadaniową w Turcji. Robi się go z długich, cieniutkich, zielonych papryczek. Cebula jest kwestią gustu. Większość ludzi jej nie dodaje. Ale ja tak. Menemen jest pierwszą turecką potrawą, w której się zakochałam od pierwszego spróbowania. Oryginalnie, jak to w jajecznicy używa się jaj. Tutaj zastępujemy je tofu. Ta potrawa wymaga czasu, warzywa są smaczniejsze jeśli dusi się je powoli. Jeśli nie masz czasu to zrób bazę warzywną dzień wcześniej, a najlepiej od razu na 2 dni.

Składniki:

Na jedną porcję jeśli jesz śniadanie białkowo-tłuszczowe lub na 2 jeśli zjesz menemen z chlebem.

  • 1/3 średniej zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej długiej papryki lub 1/2 druga zwykłej
  • 1/2 średniej cebuli
  • oliwa (pod koniec smażenia można dodać trochę oleju z suszonych pomidorów do smaku)
  • 1 większy pomidor
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki tofu (u mnie 90g)

Cebulę drobniutko pokroić i dusić na oliwie na przykrytej pokrywką patelni na niewielkim ogniu. W między czasie pokroić drobniutko zieloną paprykę, dorzucić i przemieszać, przykryć. Pokroić czerwoną również drobniutko, dodać do duszenia, przemieszać, przykryć. Pomidora obrać ze skórki, pokroić drobno, czosnek również pokroić i wszystko dodać do warzyw. Dosypać ok. 1/2 łyżeczki mielonej papryki i dusić co jakiś czas mieszając. Warzywa mają być miękkie, nie chrupkie.

Tofu rozdrobnić w misce, posolić, popieprzyć, dodać 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych. Wrzucić na patelnię i dusić wszystko razem jeszcze kilka minut by tofu przeszło smakiem. Razem z tofu można dolać oleju z suszonych pomidorów.

Menemen świetnie smakuje z chlebem. Może być samodzielnym śniadaniem białkowo-tłuszczowym. Jeśli ograniczasz tłuszcz to musisz podlać warzywa odrobiną wody. To jedna z tych potraw którym tłuszcz nadaje smak. Jeśli nie musisz, nie ograniczaj.

Tutaj znajdziesz oryginał. Zerknij, zobaczysz jak kroiłam warzywa.