Żeby jeść intuicyjnie należy nabyć kompetencje żywieniowe
Nie mylmy jedzenia instynktownego, jedzenia w odpowiedzi na zachcianki i jedzenia opartego o intuicję.
Bardzo często czytam komentarze w stylu:
“jeśli będę jeść intuicyjnie zjem na kolację całą pizzę i popiję ją coca colą”
“próbowałam jeść intuicyjnie ale mi się nie udało, wróciłam do liczenia kalorii”
Jeśli i ty tak czujesz to muszę wylać ci na głowę kubeł zimnej wody. Takie akcje nie mają związku z jedzeniem opartym o intuicję. Osoba jedząca intuicyjnie ma świetną relację z jedzeniem i swoim ciałem i to bardzo bardzo mało prawdopodobne, że kiedykolwiek przyjdzie jej do głowy myśl o zrezygnowaniu z tego.
Internet jest pełen opinii i podejrzanych informacji. Ponadto, jedzenie intuicyjnie ostatnimi czasy “chwyciło” jako fajny koncept żywieniowy – słuchaj swojego ciała i zaspokajaj swoje potrzeby. Ale, to nie o to chodzi w jedzeniu opartym o intuicję. Rozczaruję cię, to nie jest takie proste.
Żeby jeść intuicyjnie należy zdobyć wiele kompetencji żywieniowych.
- umieć rozpoznawać głód
- umieć rozpoznawać sytość
- jeść dla komfortowej satysfakcji
- rozróżnić głód od apetytu
- stosować elastyczne żywienie które jest w większości zdrowe i przyjemne
- umieć odróżnić głód fizjologiczny od psychicznego
- znaleźć aktywność fizyczną która będzie przyjemna i będzie się chciało ją kontynuować
- wziąć sprawy w swoje ręce i nie być podatnym na wpływy z zewnątrz w kwestii żywienia
- szanować swoje ciało i robić wszystko by ono było zdrowe i by czuć się dobrze ze sobą
- umieć dostosować żywienie do swojej sytuacji życiowej a nie odwrotnie
Dopiero nabywając te kompetencje możesz powiedzieć, że jesz intuicyjnie.
Zdobycie ich może zająć całe lata. To nie sprint. Nigdzie się nie śpieszymy.
Niektórym ludziom w dojściu do żywienia intuicyjnego pomaga program Jedzenie Intuicyjne, inni dochodzą do niego zaczynając od liczenia kalorii i nauki zdrowego odżywiania. Są tacy, którzy z powodu chorób nigdy nie będą świadomi potrzeb swojego ciała i tacy, którzy nigdy nie zdobędą się na pracę nad sobą.
TO NIGDY NIE JEST “JEDZ INTUICYJNIE” I WSZYSTKO SIĘ UŁOŻY.
Każdy kto mówi o jedzeniu intuicyjnym (źle, dobrze, z nadzieją, z pogardą, ze strachem, wychwalając je, uważając je za jedyne rozwiązanie) musi to zrozumieć.
Jedną z dróg do odżywiania opartego o intuicję wiedzie program E. Tribole i E. Resch. Ale absolutnie nie jedyną.
Kompetencje żywieniowe według Ellyn Satter
Warto poznać koncept kompetencji żywieniowych Ellyn Satter. Opracowała ona program o nazwie ecSatter, promujący indywidualne podejście do odżywiania i kształtowania postaw i zachowań związanych z jedzeniem, które mają pozytywne skutki bio i psychospołeczne. ecSatter zajmuje się zachowaniami i postawami żywieniowymi, wewnętrzną regulacją spożycia pokarmu, akceptacją pokarmu oraz umiejętnościami związanymi z wyborem, przygotowaniem i planowaniem posiłków.
ecSatter bierze pod uwagę następujące aspekty:
Postawy żywieniowe
- budowanie relacji z ciałem i życiem
- podkreślanie powagi i znaczenia jedzenia
- nacisk na odżywianie a nie restrykcje
- upewnienie się, że język którym się posługujemy jest dobrze rozumiany
- podjęcie tematu uczuć
Akceptacja jedzenia
- wiara w zdolność człowieka do nauki i rozwoju
- przedstawienie koncepcji zdrowego żywienia bez naciskania i powtarzania by nie wywołać wewnętrznego sprzeciwu
- eksperymentowanie z jedzeniem
- podjęcie tematu Picky Eater
Regulacja spożycia żywności
- nauka rozumienia głodu, sytości i apetytu
- zachęcanie do jedzenia według stałego rytmu
- wsparcie samoświadomości i prawa wyboru
- silne pozwolenie na jedzenie
- identyfikacja restrykcyjnego modelu żywienia
- podjęcie tematu utraty kontroli nad jedzeniem
- podjęcie tematu kontroli wagi
Środowisko i planowanie jedzenia
- regularność posiłków i nacisk na wspólne posiłki
- planowanie jedzenia zgodnie ze swoimi możliwościami
- upraszczanie jedzenia
- dopasowanie jedzenia do możliwości jednostki i rodziny
- strategie planowania posiłków
Pomoc w pokonywaniu przeciwności
- jedzenie ma być dopasowane do sytuacji człowieka
ecSatter jest świetnym sposobem na rozwijanie umiejętności jedzenia intuicyjnego i w tej kwestii stanowi doskonałe uzupełnienie programu Tribole i Resch a w pewnych przypadkach może być nawet lepszą alternatywą. Pamiętajmy jednak, że w ostatecznym rozrachunku jedzenie zgodne z intuicją jest pewną filozofią życia, która stawia dobre samopoczucie, zarówno fizyczne jak i psychiczne, na pierwszym miejscu i zachęca do podejmowania decyzji kierując się miłością własną i swoim dobrem. Program jest tylko narzędziem, pomocą a właściwa praca to ta, którą się wykonuje samemu, poznając siebie i rozwijając swoje kompetencje żywieniowe.
Zostaw komentarz