Kolejny przepis z cyklu „pieczarki”. Staram się gotować tak, by nie marnować składników. Dlatego, kontynuuje temat pieczarek i pęczaku.

Danie jest proste, tanie, szybkie i wegańskie.

Składniki (2-3 porcje):

  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub odrobina ostrej w proszku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Ziemniaki duszone z pieczarkami

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki a pieczartki w ćwiartki.

Ziemniaki duszone z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki oraz pozostałą oliwę. Podsmażyć.

Ziemniaki duszone z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodać przyprawy, pęczak i wodę. Zagotować. Dusić 30 minut we w miarę szczelnie przykrytym garnku. Mieszać od czasu do czasu. Ja po 30 minutach wyłączam płomień i zostawiam jeszcze na 10 minut pod przykryciem by doszło.

Ziemniaki duszone z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki duszone z pieczarkami możesz zjeść z dodatkiem jogurtu greckiego. Smacznego!