Kremowa i sycąca zupa z czerwonej soczewicy. Szybka, tania i prosta w przygotowaniu. Zaskakująco smaczna. Najlepiej smakuje z kromką chleba.

Składniki (5 porcji):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 szklanek wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • łyżeczka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu albo jakiej masz, może być kostka rosolowa
  • ząbek czosnku lub 1/5 łyżeczki granulowanego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (lub szczypta ostrej)

Pokrój cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę.

Podsmaż cebulę na łyżce oleju. Dodaj pozostały olej i mąkę, podsmaż. Dorzuć pokrojony ząbek czosnku, soczewicę, ziemniaki, przyprawy i zalej wodą. Zagotuj. Gotuj 20min pod przykryciem. Zmiksuj.

Zupę z czerwonej soczewicy możesz przechowywać do 3 dni. Jeśli wlejesz gorącą zupę do wyparzonych słoików, dobrze zakręcisz, odwrócisz, odczekasz aż ostygnie, możesz przechowywać ją nawet 2 tygodnie w lodówce.