Świadome jedzenie a Jedzenie Intuicyjne

Czym różni się mindful eating od jedzenia intuicyjnego?

Mindfulness czyli jedzenie świadome jest jednym z aspektów poruszanych przez program Jedzenia Intuicyjnego. Żeby móc powiedzieć, że praktykuje się Jedzenie Intuicyjne należy poświęcić sporo czasu na nauczenie się sztuki jedzenia uważnego.

Czym jest minful eating – uważne jedzenie

Zasadniczo uważne jedzenie obejmuje:

  • jedzenie powoli i bez rozpraszaczy
  • słuchanie sygnałów głodu fizycznego i jedzenie do momentu osiągnięcia satysfakcji
  • umiejętność rozróżnienie między sygnałami prawdziwego głodu i innymi wyzwalaczami pragnienia jedzenia
  • angażowanie zmysłów, zauważając kolory, zapachy, dźwięki, tekstury i smaki
  • nauka radzenia sobie z poczuciem winy i lękiem przed jedzeniem
  • jedzenie w celu utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia
  • zauważanie wpływu jedzenia na swoje uczucia
  • docenianie jedzenia

Płaszczyzny Jedzenia Intuicyjnego

Jedzenie Intuicyjne jest kompleksowym programem, który łączy 4 sfery życia – ciało, rozum, emocje i sferę duchową.

Pierwsza z płaszczyzn Jedzenia Intuicyjnego to pierwotna potrzeba odżywienia ciała. Tutaj zawiera się element fizjologicznego głodu i sytości o którym tyle się mówi pisząc o wadach Jedzenia Intuicyjnego. Bo co jeśli nie umiesz odpowiednio reagować na głód i sytość? Czytaj tutaj: klik

Druga płaszczyzna to jest to, co my myślimy o jedzeniu i swoim ciele. Kulturowa gloryfikacja szczupłego ciała i teorie spiskowe, że gluten jest zły, nabiał jest zły, węglowodany tuczą. Jedzenie Intuicyjne zakłada poukładanie sobie w głowie tych rzeczy.

Trzecia płaszczyzna to emocje. One mają wpływ na chęć jedzenia, na to ile, kiedy i co chcemy zjeść, lub czy w ogóle mamy na jedzenie ochotę.

Czwarta płaszczyzna to sfera duchowa. Nie chodzi o religię ale o szukanie sensu w życiu, związki międzyludzkie, znaczenie życia, kontakt ze światem zewnętrznym.

Takie Jedzenie Intuicyjne jak wiedza którą Ty (lub Twój nauczyciel) posiada

Jedzenie Intuicyjne jest procesem. Jeśli myślisz, że zaczniesz tak jeść bo tak chcesz to się zawiedziesz. Potrzeba włożyć w to wiele wysiłku i mieć sporo praktyki by zrozumieć wszelkie niuanse swojego ciała. Nie będzie szybko ale każda chwila poświęcona wsłuchiwaniu się w siebie jest tego warta.

Największą pomyłką jest mylenie Jedzenia Intuicyjnego z jedzeniem instynktownym. Wydaje mi się, że to właśnie tego instynktu boimy się najbardziej. Bo człowiek jest tak stworzony by chcieć najadać się na zapas. Ale to nie na instynkcie oparte jest Jedzenie Intuicyjne, bez obaw.

Spójrz na samą definicję intuicji i instynktu według Encyklopedii PWN:

intuicja

[łac. intuitus ‘przyglądanie się’], filoz. poznanie bezpośrednie, którego wiarygodność jest zawarta w nim samym i nie wymaga innych dowodów;

u R. Descartesa (również w fenomenologii) intuicja jest rozumiana jako przeżycie intelektualne, cechujące się oczywistością i całkowitą pewnością, której źródłem jest sama treść sądu; u H. Bergsona poznanie doskonalsze od intelektualnego, bezpośrednie i całościowe, odsłaniające właściwą, dynamiczną naturę bytu; akt pozaintelektualny i pozazmysłowy, mocą którego utożsamiamy się z przedmiotem poznania, niejako obcując z samą jego istotą (będący uświadomionym instynktem).

instynkt 

[łac. instinctus ‘podnieta’, ‘popęd’], biol. uwarunkowana genetycznie dziedziczna zdolność zwierząt i ludzi do wykonywania łańcucha różnych rodzajów zachowania się, napędzanych przez popędy i sterowanych przez odpowiednie bodźce zewnętrzne, prowadzących do skutków koniecznych dla życia osobnika lub utrzymania gatunku. ciąg dalszy: 

Intuicja – niejako uświadomiony instynkt, doświadczenie INTELEKTUALNE. Bez korzystania z rozumu nie będzie Jedzenia Intuicyjnego. 

Czytaj również:

Mam na imię Małgosia, jestem psychodietetykiem i promotorką nauki jedzenia opartego o intuicję, uważność i kompetencje żywieniowe. 

Konsultacje